Nowość Żywienie człowieka. Profilaktyka, wspomaganie, bezpieczeństwo Zobacz większe

Żywienie człowieka. Profilaktyka, wspomaganie, bezpieczeństwo

M-461

Żywienie człowieka. Profilaktyka, wspomaganie, bezpieczeństwo.

pod redakcją 

Anny Demuth

Pauliny Nowaczyk

Macieja Pawlaka

Poznań 2025

Więcej szczegółów

100 Przedmioty

30,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Spis Treści:
REFERATY KÓŁ NAUKOWYCH I SZKÓŁ DOKTORSKICH .............................................. 9
Maria Ostańska
Glikemia poposiłkowa – efekt diety i stylu życia....................................................... 11
Klaudia Liwia Kamińska, Dorian Nowacki
Czy dialog motywujący jest skuteczniejszy od metforminy? Aspekty pracy
psychodietetycznej z pacjentami z cukrzycą typu 2.................................................. 23
Natalia Kałużna
Analiza nawyków żywieniowych, suplementacji, aktywności fizycznej
oraz ich wpływu na samopoczucie i dolegliwości w grupie pacjentów
bariatrycznych .................................................................................................... 33
Aleksandra Wowra
Od planowania po regenerację – opinie turystów w zakresie organizacji żywienia
podczas aktywności górskich............................................................................ ..... 45
Agata Czechyra, Anna Gogojewicz, Agnieszka Bilska
Ocena zachowań żywieniowych studentów poznańskich uczelni .................................. 55
Laura Sankowska, Jakub Rudziński
Suplementacja diety wśród studentów – motywy, cele, zasadność .............................. 63
Aniela Frączek, Anna Dzwonkowska, Florentyna Tyrała, Monika Szot
Właściwości antyoksydacyjne żywności pochodzenia roślinnego vs. zwierzęcego ........... 71
Ziemowit Górski, Paulina Bartkowicz
Problemy i wątpliwości związane z suplementacją diety młodzieży
aktywnej fizycznie z perspektywy młodego sportowca, rodzica, trenera
i dietetyka sportowego.......................................................................................... 85
Kacper Chojowski, Michał Kuszewski
Czy nawodnienie wpływa na reaktywność tkanek miękkich w odcinku
lędźwiowym? ........................................................................................................ 97
Karolina Gałęzioka Ocena wiedzy kobiet w Polsce na temat znaczenia żywienia i aktywności
fizycznej w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego......................................... 107
STRESZCZENIA REFERATÓW – SESJA EKSPERCKA.................................................... 117
Adam Cieślak
Żywienie zwierząt, oczekiwania konsumentów i obawy dietetyków ............................. 119
Agata Dutkiewicz
Psychodietetyka – granice bezpiecznego pomagania.................................................. 120
Małgorzata Słowińska-Lisowska
Zastosowania sztucznej inteligencji (AI) w badaniach naukowych i w dietetyce.............. 121
Paulina Mazur-Kurach
Probiotyki jako suplement diety dzieci i młodzieży aktywnych fizycznie – 
argumenty za i przeciw.......................................................................................... 122
Agnieszka Maciejewska-Skrendo
Zróżnicowanie genów a skuteczność interwencji dietetycznych.................................... 123
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Wykorzystanie białek alternatywnych w technologii żywności i dietetyce ...................... 124
Anna Skarpańska-Stejnborn.
Olej z kryla arktycznego jako innowacyjne źródło kwasów omega-3 
w dietetyce ......................................................................................................... 125
STRESZCZENIA POZOSTAŁYCH REFERATÓW KÓŁ NAUKOWYCH 
I SZKÓŁ DOKTORSKICH ........................................................................................ 127
Sebastian Korus
Efektywność analogów GLP-1, analiza nawyków żywieniowych oraz redukcji 
masy ciała u pacjentów z otyłością .......................................................................... 129
Julianna Nowosad, Weronika Mania, Marta Neuman
Zmiany stężenia 25(OH) witaminy D w okresie jesienno-zimowym w grupie 
studentów............................................................................................................. 130
Jakub Królak, Łukasz Szala, Piotr Klimowicz, Dominik Kmiecik, 
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Chlorella i spirulina jako potencjalne źródła związków odżywczych 
i bioaktywnych...................................................................................................... 131
Klaudia Ejsmunt, Klaudia Gondek, Jakub Kozieł
Zachowania i poglądy żywieniowe zawodników wybranych dyscyplin sportu ................... 132
Dorota Romanowicz, Patrycja Olejnik, Emilia Lendzik
Nawyki żywieniowe studentów i ocena ich wpływu na dobrostan jednostki ..................... 133
Sebastian Korus
Wpływ modyfikacji diety na poprawę wytrzymałości i szybkości u profesjonalnych 
piłkarzy ................................................................................................................ 134
Sebastian Korus
Zależność między aktualnymi wzorcami żywieniowymi a wzrostem nadmiernej 
masy ciała wśród dzieci .......................................................................................... 135
Martyna Heyser, Natasza Tomońska-Malinowska, Angelika Cisek-Woźniak, 
Kinga Mruczyk, Aleksandra Skoczek-Rubińska
Związek między poziomem neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego 
(BDNF) w surowicy krwi a występowaniem zaburzeń gospodarki 
węglowodanowej u kobiet po menopauzie ................................................................. 136
Zofia Makowska
Kreowanie ideału piękna w mediach a ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania 
u kobiet................................................................................................................. 137
Klaudia Żyszka
Influencer marketing jako element kształtowania zachowań konsumentów 
przy wyborze lokali gastronomicznych ....................................................................... 138
Hanna Wyperowicz, Łukasz Nowak, Weronika Gawelska
Różnice w podaży witaminy D i stężenia 25-hydroksywitaminy D pomiędzy 
kobietami i mężczyznami.......................................................................................... 139
Julia Ziajka, Krzysztof Smarzyński, Martyna Maria Wróbel, Millena Ruszkowska, 
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Wpływ dodatku proszku ze świerszczy na jakość sensoryczną i wartość odżywczą 
ciastek kruchych .................................................................................................... 140
Martyna Maria Wróbel, Krzysztof Smarzyński, Julia Ziajka, Millena Ruszkowska, 
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Roślinne burgery na bazie białka ziemniaczanego – wartości odżywcze, 
właściwości sensoryczne i aktywność antyoksydacyjna przed procesem 
trawienia in vitro i po nim ........................................................................................ 141
Krzysztof Smarzyński, Martyna Maria Wróbel, Julia Ziajka, Millena Ruszkowska, 
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Wartość odżywcza roślinnych hot dogów – innowacyjne składniki i ich wpływ 
na jakość żywieniową produktów................................................................................ 142
Paulina Grzeczka, Wiktoria Kamińska, Katarzyna Walkowiak
Fizykochemiczne i technologiczne właściwości białek roślinnych oraz 
charakterystyka molekularna emulsji z ich wykorzystaniem........................................... 143
Filip Zdankiewicz, Nikola Kozajda, Angelika Cisek-Woźniak, Kinga Mruczyk
Wpływ makroskładników diety na funkcje poznawcze kobiet po menopauzie 
z uwzględnieniem BMI.............................................................................................. 144
Oliwia Zych 
Kombucha – nie tylko napój! Właściwości prozdrowotne i innowacyjne surowce 
do fermentacji ........................................................................................................ 145