REFERATY KÓŁ NAUKOWYCH I SZKÓŁ DOKTORSKICH .............................................. 9
Glikemia poposiłkowa – efekt diety i stylu życia....................................................... 11
psychodietetycznej z pacjentami z cukrzycą typu 2.................................................. 23
bariatrycznych .................................................................................................... 33
podczas aktywności górskich............................................................................ ..... 45
Ocena zachowań żywieniowych studentów poznańskich uczelni .................................. 55
Suplementacja diety wśród studentów – motywy, cele, zasadność .............................. 63
Właściwości antyoksydacyjne żywności pochodzenia roślinnego vs. zwierzęcego ........... 71
i dietetyka sportowego.......................................................................................... 85
lędźwiowym? ........................................................................................................ 97
Karolina Gałęzioka Ocena wiedzy kobiet w Polsce na temat znaczenia żywienia i aktywności
fizycznej w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego......................................... 107
STRESZCZENIA REFERATÓW – SESJA EKSPERCKA.................................................... 117
Żywienie zwierząt, oczekiwania konsumentów i obawy dietetyków ............................. 119
Psychodietetyka – granice bezpiecznego pomagania.................................................. 120
Zastosowania sztucznej inteligencji (AI) w badaniach naukowych i w dietetyce.............. 121
Paulina Mazur-Kurach
Probiotyki jako suplement diety dzieci i młodzieży aktywnych fizycznie –
argumenty za i przeciw.......................................................................................... 122
Agnieszka Maciejewska-Skrendo
Zróżnicowanie genów a skuteczność interwencji dietetycznych.................................... 123
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Wykorzystanie białek alternatywnych w technologii żywności i dietetyce ...................... 124
Anna Skarpańska-Stejnborn.
Olej z kryla arktycznego jako innowacyjne źródło kwasów omega-3
w dietetyce ......................................................................................................... 125
STRESZCZENIA POZOSTAŁYCH REFERATÓW KÓŁ NAUKOWYCH
I SZKÓŁ DOKTORSKICH ........................................................................................ 127
Sebastian Korus
Efektywność analogów GLP-1, analiza nawyków żywieniowych oraz redukcji
masy ciała u pacjentów z otyłością .......................................................................... 129
Julianna Nowosad, Weronika Mania, Marta Neuman
Zmiany stężenia 25(OH) witaminy D w okresie jesienno-zimowym w grupie
studentów............................................................................................................. 130
Jakub Królak, Łukasz Szala, Piotr Klimowicz, Dominik Kmiecik,
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Chlorella i spirulina jako potencjalne źródła związków odżywczych
i bioaktywnych...................................................................................................... 131
Klaudia Ejsmunt, Klaudia Gondek, Jakub Kozieł
Zachowania i poglądy żywieniowe zawodników wybranych dyscyplin sportu ................... 132
Dorota Romanowicz, Patrycja Olejnik, Emilia Lendzik
Nawyki żywieniowe studentów i ocena ich wpływu na dobrostan jednostki ..................... 133
Sebastian Korus
Wpływ modyfikacji diety na poprawę wytrzymałości i szybkości u profesjonalnych
piłkarzy ................................................................................................................ 134
Sebastian Korus
Zależność między aktualnymi wzorcami żywieniowymi a wzrostem nadmiernej
masy ciała wśród dzieci .......................................................................................... 135
Martyna Heyser, Natasza Tomońska-Malinowska, Angelika Cisek-Woźniak,
Kinga Mruczyk, Aleksandra Skoczek-Rubińska
Związek między poziomem neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego
(BDNF) w surowicy krwi a występowaniem zaburzeń gospodarki
węglowodanowej u kobiet po menopauzie ................................................................. 136
Zofia Makowska
Kreowanie ideału piękna w mediach a ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania
u kobiet................................................................................................................. 137
Klaudia Żyszka
Influencer marketing jako element kształtowania zachowań konsumentów
przy wyborze lokali gastronomicznych ....................................................................... 138
Hanna Wyperowicz, Łukasz Nowak, Weronika Gawelska
Różnice w podaży witaminy D i stężenia 25-hydroksywitaminy D pomiędzy
kobietami i mężczyznami.......................................................................................... 139
Julia Ziajka, Krzysztof Smarzyński, Martyna Maria Wróbel, Millena Ruszkowska,
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Wpływ dodatku proszku ze świerszczy na jakość sensoryczną i wartość odżywczą
ciastek kruchych .................................................................................................... 140
Martyna Maria Wróbel, Krzysztof Smarzyński, Julia Ziajka, Millena Ruszkowska,
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Roślinne burgery na bazie białka ziemniaczanego – wartości odżywcze,
właściwości sensoryczne i aktywność antyoksydacyjna przed procesem
trawienia in vitro i po nim ........................................................................................ 141
Krzysztof Smarzyński, Martyna Maria Wróbel, Julia Ziajka, Millena Ruszkowska,
Przemysław Łukasz Kowalczewski
Wartość odżywcza roślinnych hot dogów – innowacyjne składniki i ich wpływ
na jakość żywieniową produktów................................................................................ 142
Paulina Grzeczka, Wiktoria Kamińska, Katarzyna Walkowiak
Fizykochemiczne i technologiczne właściwości białek roślinnych oraz
charakterystyka molekularna emulsji z ich wykorzystaniem........................................... 143
Filip Zdankiewicz, Nikola Kozajda, Angelika Cisek-Woźniak, Kinga Mruczyk
Wpływ makroskładników diety na funkcje poznawcze kobiet po menopauzie
z uwzględnieniem BMI.............................................................................................. 144
Oliwia Zych
Kombucha – nie tylko napój! Właściwości prozdrowotne i innowacyjne surowce
do fermentacji ........................................................................................................ 145